niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasto słonecznikowe

Ciasto może mało dietetyczne ale za to bardzo smaczne. Będzie pięknie zdobiło świąteczny stół :-)

Słonecznik :
1/2 kostki masła
3 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
10 dkg cukru

Rozpuścić masło w garneczku, dodać resztę składników. Do gorącej masy dodać słonecznik łuskany i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.



Biszkopt :
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki oleju
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka i cukier ubić na puszystą masę, następnie dodać resztę składników. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 40 minut. Najlepiej jest to zrobić jeszcze kilka dni przed robieniem ciasta.


Z góry biszkoptu zdjąć "skórkę" i przekroić na połowę. Wcześniej przygotować szklankę kawy zwykłej do namoczenia dwóch połówek. 



Biszkopty nasączyć szklanką kawy zwykłej już schłodzonej.


Masa :
1,5 kostki masła
1 puszka masy krówkowej

Składniki zmiksować na gładką masę.

Na pierwszą połowę nałożyć większą część masy i na to przysypać słonecznik.



Teraz położyć drugą połowę biszkoptu i tak samo położyć resztę masy i słonecznik. Gotowe ! 





SMACZNEGO !






3 komentarze:

  1. Ciasto jest ok ale ja polecam zrobić biszkopt z mojego przepisu: 6jajek 1,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody. dzięki temu ciasto jest o wiele smaczniejsze i mniej kaloryczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile słonecznika ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem karpatkowy byłby mniej kaloryczny od masy krówkowej z taką ilością masła. Moja wersja to biszkopt bez tłuszczu przełożony kremem karpatkowym, na wierzch masa krówkowa bez tłuszczu i na to slonecznik

    OdpowiedzUsuń